miercuri, 6 iunie 2012

Totul roz

Nu-i totul roz! Starea generală e de oboseală, durere, epuizare şi gol. Totuşi pot spune ca mă simt "la manşă". Sunt în aer, cu viaţa mea. Exact asta este senzaţia. Reperele sunt relative, într-o clipă poate fi totul cu susul în jos. Mai ales psihic. Noroc că mă redresez aproape instantaneu. Este o pojghiţă imperceptibilă între starea de echilibru, optimism şi abis. Totuşi zbor şi asta-mi dă încredere. Aproape înţeleg că orice este posibil, cu aceeaşi probabilitate.
Să revin cu picioarele pe pământ.
Oboseala mă apasă şi acum. Am şi perioade în care mă simt vioaie, pentru câteva ore.
N-am mai scris de-o săptămână. Timpul a trecut val-vârtej. Sau poate doar eu am alte ritmuri acum.
Vineri am depus dosarul la Casa de asigurări sănatate pentru tratamentul cu herceptin. Am căutat detalii, m-am interesat la persoane care sunt în tratament. Mi s-a spus ca dosarul va intra la comisie la sfârşitul lunii. Voi vorbi despre asta atunci, după aprobare. Deocamdată pot lansa opinii eronate.
Ieri, marţi, m-am întânit cu colegii. Mulţi, dragi.
Încep să simt oamenii altfel, mă relaţionez altfel. Experienţa asta schimbă "unghiurile" şi "distanţele". Transformarea a început. O aşteptam.
Drumul Damascului.

10 comentarii:

  1. Dragă Cristina,
    Eşti curajoasă… şi asta contează acum cel mai mult… Mă feresc de cuvintele care ar putea exprima compasiunea… Cred că omenescul sentiment al compasiunii, de care se face atîta caz, este de fapt un soi de disimulare a sentimentului de bucurie pe care îl trăieşte celălalt constatînd că nu i s-a întîmplat lui… Şi mai cred că acum , mai mult ca niciodată, trebuie să te comporţi ca un competitor - să lupţi cu tine însăţi , să lupţi cu armele minţii împotriva efemerului biologic care, din păcate , ne guvernează…
    Te sărut şi aştept să te pot îmbrăţişa.
    Mariana

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am stat fata in fata cu unele tablouri ale dvs. si am gasit in ele delicatete; multa,multa forta si multa, multa seninatate. Eu zic ca aveti asupra dvs. toate armele invingatorului.

    Cu ganduri incurajatoare,
    I.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,
    In primul rand va doresc multa sanatate si rabdare, curaj pt ca veti iesi victorioasa din lupta asta!
    Puteti sa imi spuneti daca ati facut dosarul singura pentru Casa de asigurări sănatate pentru tratamentul cu herceptin sau cu ajutorul cuiva (medic)? Aveti sfaturi de dat? Mamei i s-a depus dosarul si va trece in comisie la sfarsitul lui iunie 2012 dar nu sunt sigura daca dosarul a fost bine intocmit. Si va rog sa ne tineti la curent in ceea ce priveste tratamentul cu herceptin, am auzit ca e un tratament miracol!
    Sanatate inca o data
    Ada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ada,
      Sanatate mamei tale şi mumtumesc pentru gandurile bune.
      Dosarul pentru Casa de asigurări l-am facut cu domnul dr. Cătălin Costovici, medicul meu oncolog.
      Dosarul conţine referatul dânsului, analiza cu biopsia tumorii din care rezultă Her2pozitiv +3, ultimile analize, CT-ul şi ecografia cardiaca, adeverinţa de la serviciu ca plătesc CAS, si copie după buletin.
      Să avem baftă, să primim aprobarea la sfârşitul lunii. Am auzit ca uneori durează ceva mai mult.
      Cu bine

      Ștergere
  4. Draga Cristina,
    Multumesc pentru raspuns. Mi-e foarte teama ca dosarul nu a fost depus sau a fost depus fara sa fie verificat! Mama o sa mearga maine la Casa de Asigurari Cluj sa se intereseze. Mi-e teama sa nu "pierdem trenul"....
    Mama a facut ieri a 5a sedinta, din 6. Noi nu ne asteptam la un al tratament; credeam ca mama are 6 sedinte de citostatice si atat....acum 2 zile am aflat ca i s-a depus dosarul si ca va avea un an de tratament! De aceea speram sa i se aprobe.

    Am vazut ca tu ai 8 sedinte. O sa treaca repede, sunt sigura ca ai inceput sa vezi lumina de la capatul tunelului!
    Uite o gluma: stii pana unde intra iepurele in padure? Pana la mijloc, dupa aceea iese! Este ceea ce ne spunem noi tot timpul. E la fel si pt tine, incepi sa iesi din padure!
    Sa-ti dea Dumnezeu tarie ca nu mai ai mult si o sa invingi monstrul! Voi incerca sa ma abonez la blogul tau pt a avea noutati
    Cu mult drag
    Ada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Ada,
      Ieri am avut chimio şi sunt chiaună. Acum am deschis şi am gasit mesajul tău. Am trecut de mijlocul padurii, cum bine zici.
      Ştiu un caz în care la sfârşitul şedinţelor de chimio, 6 ca la mama ta, a depus dosarul la Casă, iar până la aprobare medicul i-a dat tratament chimio cu pastile.
      Deci soluţii există.
      Sa speam totuşi cî aprobarea apare la timp.
      Te înţeleg bine, verifică!
      Cu bine si drag,

      Ștergere
  5. Draga Cristina,
    Si mama mea trece prin aceleasi incercari ca si tine. In martie a descoperit, face 8 sedinte de chimio (a facut deja 4) iar dupa operatie (care va fi prin septembrie ) si dupa radioterapie i s-a recomandat tratamentul cu Herceptin. La inceputul lunii iunie i-a fost depus dosarul la Cluj si acum asteptam...Tu ce stii de aprobari? Cat de repede sau greu vin? Ca noua medicul ne-a spus ca se aproba destul de greu si destul de putine dosare in fiecare luna (comparativ cu numarul de dosare depuse).
    Iti doresc tot ce ii doresc si mamei mele, putere de lupta si sa nu ne pierdem speranta!

    claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă Claudia,
      Nu ştiu care sunt criteriile sau ritmul de aprobare a dosarelor, tot ce ştiu este de la persoane care urmează tratamentul sau de pe net. Au primit aprobare, chiar dacă cu întârziere uneori. Mama ta mai are timp şi paşi de parcurs, cred nu e cazul să se îngrijoreze. E o părere pur subiectivă. Boala asta mie mi-a impus să fac totul pas cu pas. Oricum nu consider acest medicament un cec în alb. Dacă ai să citeşti statisticile medicale ai să întelegi ce vreau să spun.
      Sănătate mamei tale şi sufletul sus!

      Ștergere
    2. Draga Cristina,
      Mama mea este in aceeasi situat. In mai a fost operata, mastectomie radicala la sanul stang cu evidanjare ganglionara. Din 20 de ganglioni examinati, 11 erau invadati. La examenul imunohistochimie a rezultat ca tumora este HER2 pozitiv cu 3+++ fara receptori ER si PGR. La inceputul lunii iulie 2012 am depus dosarul la casa nationala de sanatate din Bucuresti pentru aprobarea medicamentului HERCEPTIN de care are mare nevoie. Din pacate oncologul curant nu mi-a dat mari sperante in ceea ce priveste aprobatea dosarului in scurt timp. Nu am aflat inca un raspuns in legatura cu procedura si timpul necesar de solutionare al acestor dosare. Am putea cu eforturi proprii, pana la solutionarea dosarului sa-i acoperim necesarul mamei de HERCEPTIN pentru o perioada de maxim 3 luni (se face o sedinta la 3 saptamani),ceea ce ar insemna un cost de cira 10 mii de euro dar oncologul m-a descurajat si in aceasta privinta spunandu-mi ca daca nu am siguranta aprobarii dosarului in acest interval si implicit a continuarii sedintelor fara intrerupere este ca si cum asi fi aruncat banii pe fereastra. Nu stiu ce hotarare sa iau si incotro sa o apuc. Apreciez orice informatie din partea voastra cu privire la procedura si timpul necesar de solutionare a dosarelor in Bucuresti.De asemeni asi dori sa aflu daca este adevarat ca 3-4 sedinte de HERCEPTIN nu au nici un efect....imi este greu sa cred.

      Ștergere
  6. Draga mea,
    Cred că cel mai important lucru este să-i spui mamei tale că o iubeşti, că ai nevoie de ea lângă tine şi că ai nevoie să se facă bine ca să-ţi fie un exemplu în orice te-ar aştepta în viaţă, să-i spui în toate felurile şi în gand şi să o mângâi. Mie mi s-a spus că afectarea sânului stâng indică o inacceptare, o relaţie defectuoasă cu cineva de sex feminin din familie. Dacă la dânsa este aşa trebuie să rezolve acel conflict. Şi e important ca tu să fii liniştită şi încrezătoare şi să o fereşti de orice tensiune psihică. Cred cu convingere că toate lucrurile astea îi vor hrani dragostea de viaţă care este determinantă în vindecare. Boala asta nu-i doar fizică şi nu o putem rezolva doar cu medicamente şi mâncare şi nici dacă ne băgăm într-un clopot de cristal.
    Acum despte Herceptin. Este bine să citeşti pe net studiile medicale şi prezentări. Găseşti şi în română şi în engleză. Şi în carţile Spune NU cancerului şi Biblia cancerului la sân găseşti referiri.
    Ştiu că în aprobarea tratamentului se ţine cont şi de vârsta pacientei, starea clinică rezultată din analizele de sânge, tomografii, ecografie cardiacă. Cred că rezerva medicului mamei se bazează pe nişte date de genul ăsta.
    Din ce am citit, dar e o părere de amator, tind însă să-i dau dreptate şi când spune că un tratament parţial este ineficient, citind îţi vei da seama de mecanismul de funcţionare al herceptinului.
    Cred, ca să fii împăcată, că este bine să mai ai părerea unui medic, să-ţi faci tu o programare la un medic oncolog dintr-o clinică privată şi să mergi cu toată cazuistica dânsei, pentru o discuţie.
    Părerea mea este că herceptinul nu este un panaceu, este doar foarte mediatizat. Iar preţul uriaş al tratamentului, pe orice continent, nu reflectă decât faptul că s-a investit enorm în cercetare, producţie, verificare, mediatizare etc. Este însă un medicament nou. Acceptat a se folosi în cazurile grave din 2000 iar în cele incipiente în 2006. În cazurile grave au prelungit durata de viaţă cu trei luni, statistic. Pentru cazurile incipente abia au trecut 5 ani şi deja este cert că afectează inima. Timpul e stăpânul nostru şi încă nu ştim ce ne va dezvălui.
    Ce vreau să spun, poate în cuvinte prea multe, este că atunci când ni se închide o uşă ni se deschide o fereastră. Problema este ca noi să nu stăm cu nasul lipit de uşă şi să nu putem vedea fereastra.
    Te îmbraţişez cu drag şi să auzim de bine.

    RăspundețiȘtergere