vineri, 22 iunie 2012

Terapia Gerson

Titlul complet:  Terapia Gerson pentru vindecarea cancerului şi a altor afecţiuni cronice
Autori:             Charlotte Gerson şi Beata Bishop
Aparitie:          Lifestyle 2011, 516 pagini

Încep cu această terapie "clasică", e prima citită, eram încă în spital.
Modul de vindecare ce-i poartă numele a fost iniţiat de medicul Max Gerson, ce a practicat în Gernaia, la Viena şi la New York până în 1959. La moartea sa, fiica Charlotte Gerson, i-a preluat munca şi a dus-o mai departe. Astăzi terapia este aplicată în clinica Gerson din Mexic, există terapeuţi formaţi şi în Ungaria şi Marea Britanie.
Trebuie să precizez că-i o terapie complexă, de realizat sub control şi cu ajutor medical, mai ales dacă este făcută cu rol curativ. Şi în carte ni se spune că această terapie "este un instrument fin, de mare precizie fiecare componentă jucând un rol important. Trebuie aplicată în integralitate fără a se omite nici cel mai mic detaliu".
Ca principiu de funcţionare terapia reface "terenul" care ulterior devine capabil să se vindece.
Sau să nu se îmbolnăvească.
Dr. Gerson incriminează Toxicitatea şi Carenţele ca duşmani ce ne-au băgat în boală, la propriu. Ni-i şi prezintă pe larg, îi cunoaştem dealtfel- pesticide, aditivi alimentari, cosmetice, câmpuri electromagnetice şi stres.
Dacă duşmanii ne-au răpus să căutăm prieteni să ne ajute să ne revenim, logic!
Dr. Gerson ni-i dă pe Hiperalimentaţie şi Detoxifiere.
Asta înseamnă că prin consumul exclusiv de salate, sucuri de legume şi fructe, unele cereale şi supă de legume cel ce se trateză îngurgitează cantităţi impresionante de substanţe hrănitoare. Mesele încep cu porţii imense de salate crude şi sfârşesc cu fructe crude, iar raţia zilnică de suc proaspăt este de 13 pahare.
Sucurile se obţin prin presare şi nu centrifugal iar fructele şi legumele trebuiesc cultivate organic, condiţii care pe mine mă depăşesc aşa că m-au lăsat în afara jocului.
Dintre alimentele gătite cel mai popular fel este Supa Hipocrate, foarte bună şi uşor de făcut, vă asigur!
Chiar doctorul spune că alimentele gătite reprezintă 1,5kg iar cele crude, sub formă de suc, 8,5kg. Pe zi!
Domnul Detoxifiere se bazează pe clisme cu cafea şi suplimente nutritive -unele din cele enumerate nu se găsesc la noi.
Tratamentul este evident destinat celor ce nu-şi tratează cancerul prin operaţie, chimio, radio dar există şi un capitol pentru adaptarea terapiei în astfel de cazuri.
Din terapie lipsesc aspecte psihologice ale vindecării. Ni se spune că psiho-oncologia a luat fiinţă abia la începutul anilor 60.
Thomas Jefferson a spus că "Preţul libertăţii este vigilenţa eternă".
Dr. Gerson ne spune că sănătatea are acelaşi preţ.

2 comentarii:

  1. Vroiam sa va intreb daca ati aplicat aceasta terapie si daca ati avut rezultate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aplic constant, dupa posibilitatile mele, in paralel cu multe altele legate de hrana, miscare, atitudine psihica, raportarea la viata, si lista ar putea continua mult.
      Despre rezultate- ma simt bine dar cred ca este foarte dificil de a gasi relatii biunivoce, cauza-efect, in toata experienta cancerului.
      Pentru mine e o lectie de viata din care tot am de invatat. Nu sunt de parere ca se poate rezolva totul doar schimbandu-ti alimentatia dar cred ca asta ajuta mult.

      Ștergere