duminică, 22 aprilie 2012

Pân' acu'

Doar o prezentare scurta, seaca, usor tehnica a ceea ce a fost pana acum.
Am sa revin sigur cu detalii, explicatii, ganduri, interpretari, senzatii, trairi, revelatii etc.

8 februarie 2012, ma prezint la Centrul medical Focus pentru o ecografie mamara cu elastografie bilaterala. Din vara 2011 simtisem ceva usor tare sub sanul stang, de nu stiam de-i la san sau pe coasta. Nu ma durea nimic, rar cateva junghiuri ca o tensiune intercostala. De prin noiembrie incepuse sa se contureze, sa se rotunjeasca. Au venit sarbatorile, iar luna ianuarie le-a tinut trena. A inceput februarie, in forta. Dr. Lungu Cornel, cel ce m-a examinat, a stabilit: nodul hipoecogen, cu zone transonice, imprecis delimitat, cu contur policiclic si cu semnal Doppler la periferie - nodul solid cu zone de necroza, diametrul maxim 2,1cm. La elastografie - tip V, UENO cu SR23 (nodul probabil malign, cu infiltare perinodulara). Mi-a spus raspicat: De urgenta la operatie! Din toata consultatia mi-a fost clar ca-i un profesionist in care pot avea toata increderea. I-am cerut sa-mi recomande un medic, sa ma orienteze, ca nu-i usor de primit o astfel de veste mai ales cand nu esti din domeniul medical.
A inceput vartejul.
10 februarie, intr-un Bucuresti blocat de zapezi cum nu mai vazusem, am ajuns la Centrul medical Donna. Dr. Claudia Teodorescu mi-a facut o ecografie si o mamografie. A aparut o opacitate de intensitate medie cu caractere suspecte localizata profund in santul submamar stang, intern, contururi usor lobulate, Cod BI-RADS:5 (modificari cu caractere sugestive pentru proces kariokinetic). Aceeasi recomandare - excizie chirurgicala, verificare histo-patologica.
13 februarie - cinci eprubete de sange si una de urina pentru 4 pagini de analize - biochimie, hematologie, hemostaza- coagulometrie-plasm, imunologie, marcari, urini
14 februarie, consultatie oncologica, sa ma pregateasca pentru ce urma sa vina.
15 februarie - Computer tomograf - torace+abdomen+pelvis nativ si cu SC IV - eram deja diagnosticata cu neoplasm - apare explicit si la CT - formatiune cu contur neregulat, moderat iodofila, profund prepectoral.
22 februarie - operatia - dr. Ovidiu Stefanescu, Spitalul Clinic de urgenta Agrippa Ionescu. Diagnostic Carcinom mamar stang. Sectorectomie, examen extemporaneu care confirma diagnosticul de carcinom. Operatia a decurs perfect, m-am trezit amazoana. O amazoana stangace e drept, dar pregatita de lupta.
28 februarie - iesirea din spital.
2 martie, apare buletinul de analiza - Carcinom mamar ductal invaziv G3, pT2N0, fara tumora reziduala, Ki-67=pozitiv, estrogen receptor pozitiv (95%), HER2 pozitiv+3, ganglioni liberi de tumora
7 martie - consultatie dr. Catalin Costovici, oncolog, incep tratamentul in 21 martie - 8 serii de chimioterapie, la 21 zile, apoi un an Herceptin, apoi tratament hormonal. Plan cu bataie lunga. Asta e varianta de lucru acum.
21 martie prima sedinta chimioterapie - Doxorubicin Ebewe si Endoxan. Mi-a fost foarte rau doua zile, imputit de rau, greu de descris, o voi face mai incolo. In a 18 zi a inceput sa-mi cada masiv parul. M-am tuns 1, un fel de sperietoare desenata de copii. Apar brusc stari de moleseala si oboseala dupa un minim efort. Din toata starea e clar ca nu pot merge la serviciu. Toti medicii mi-au recomandat sa elimin orice oboseala sau sursa de stres pentru ca rezultatele analizelor ma obliga la o maxima atentie.
11 aprilie a doua sedinta. Raul a fost si mai rau si mai lung. Acum a durat pana in noaptea Invierii, adica de miercuri dupa-amiaza pana dupa miezul noptii de sambata. De data asta in afara de voma, dureri in corp, moleseala si stare de confuzie, somn aiurea- ori cad beton ori nu dorm toata noaptea chiar daca iau melatonina sau Sedativ PC. Si altele, ard esofagul si stomacul, se plimba durerile in corp de la oase la sageti in rinichi.
Cam atat pân'acu. Ce-as vrea sa mai spun esta ca tehnica medicala actuala este foarte performanta si chiar trebuie sa ne "bagam in aparate" si sa lasam doctorii sa se uite la noi pana nu e cam tarziu.
Iar eu am un noroc de zile mari pentru ca in jurul mau a fost si este o echipa de medici mai tari ca-n filme si pe plan profesional si pe cel uman. In afara de cei deja mentionati, chiar mai aproape de sufletul meu sunt dr. Mariana Teodor si dr. Monica Pandrea. Ei ma ajuta sa-mi tin trupul in buna stare, mintea intreaga si sufletul increzator. Evident impreuna cu familia si prietenii mei, dar asta e o poveste pentru alta data.

Un comentariu:

  1. Stimată doamnă Cristina Țurlea, v-am cunoscut într-o vară minunată, într-o grădină cu cireși plini de roade. Erați - împreună cu soțul dvs. - printre prietenii iubitori de literatură, de bucate alese și de momente sărbătorești - ai unui iubitor împătimit de litaratură.

    Erați radioasă și zâmbitoare și așa îmi doresc să vă regăsesc la sfârșitul acestei bătălii pe care o purtați acum.

    Vă însoțesc cu gândul meu bun și cu încredințarea că, oricât de greu vă este, veți învinge toate greutățile.

    Cu mult drag,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere