joi, 29 mai 2014

De la prieteni

De la o buna prietenă am primit o poveste: Poezia ca biografie, din care dau un fragment:

"Departe de a fi o poezie minimală, minimalistă, kukai, haiku-ul sau poezia tanka pot constitui adevărate pagini de istorie, evenimente sau biografie.
Unul din exemplele cele mai elocvente este poezia din antologia “In inima memoriei“* de Saito Fumi, “regina poeziei tanka din Japonia“, cum o numeşte poetul si editorul Susumu Takaguchi**.
Toată poezia ei este de fapt o carte biografică.
Fără colina
unui sân, pieptul meu e
un câmp. – Ciocârlii,
şi iepure, şi voi viermi,
fluturi, vizitaţi-mă

Operată de două ori de cancer la sân, având grijă de mama ei oarbă şi de soţul paralizat, Saito Fumi trăieşte şi scrie, extrăgând din faptele mărunte ale fiecărei zile nucleul diamantelor negre ale poeziei ei. Dar evenimentul cel mai tragic, care i-a marcat viaţa şi poezia, este ziua de 26 februarie 1936, când “un grup de 10 tineri ofiţeri au dat o lovitură de stat. Peste câteva zile au fost prinşi şi executaţi fără o judecată dreaptă. Tatăl ei, poet şi general major în Armata Imperială a fost arestat, fiind bănuit de amestec în acest complot, şi închis pentru 2 ani. Doi dintre ofiţerii executaţi erau prietenii poetei din copilărie”***.
Peste ani, Saito Fumi este invitată de Împărat, să citească la Palatul Imperial, în cadrul ceremoniei “Citirea primelor poeme din an” – Uta Kai Hajime. Fiica exilatului citind în faţa Împăratului. Diamantele acelea negre luminau în inima memoriei, sau în faţa Împăratului, tot ce era în jurul lor."
http://cleliaifrim.wordpress.com/2014/04/13/poezia-ca-biografie/

De al un vechi prieten am primit un link http://ortodox.md/articole/grijile-cancerul-si-viata-duhovniceasca/
Asa incepe:
– Părinte Cleopa, aici vin în fiecare zi oameni din toată lumea să vă vadă. Care sunt experienţele acestora şi impresiile pe care vi le-au lăsat?
– Faptul că noi, creştinii, am încurcat înlăuntrul nostru lucrurile. Deşi suntem botezaţi, adesea nu ştim ce credem. Constat în fiecare zi, cu multă durere, faptul că noi, oamenii, am creat o imagine ciudată şi incredibilă despre Dumnezeu. O imagine care nu are legătură cu Evangheliile şi cu sfintele cărţi care ni-L arată pe Dumnezeu ca un abis de dragoste şi milostivire. Aproape 99% dintre cei care vin aici şi-L imaginează pe Dumnezeu ca o Fiinţă superioară care îi trimite omului numai mânii, urgii şi pedepse şi, rareori, faceri de bine. Eu nu sunt medic, ci sunt cioban, dar cred că motivul care generează cancerul, acolo se află: în imaginea greşită pe care şi-a format-o omul despre Dumnezeu.
 
De la mine, pentru că tot este târgul de carte, vă ofer o listă de cărţi:
 
Ramtha - Ghidul începătorului pentru crearea realităţii, Elixirul numit iubire şi întreaga colecţie În faţa şemineului - Editura M.M.S.
Ernest Shurtleff Holmes - Ştiinţa minţii - Editura Aktis
Karol K. Truman - Sentimentele îngropate de vii nu pier niciodată... Editura Adevăr divin
Lise Bourbeau - Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înşine Editura Ascendent
Andrei Pleşu - Despre ingeri
 
Cu dragoste
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu